Du behöver
- 5 st sockerkaksskivor
- 3 msk sherry eller saft
- 1 l bär
Vaniljsås:
3 st äggulor
3 dl kaffegrädde
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
Maräng:
3 st äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Smula sönder sockerkakan och lägg smulorna i en ugnssäker form. Droppa över sherry eller någon saft.
2
Skölj och rensa bären och bred ut dem över sockerkakan.
3
Blanda äggulor, kaffegrädde och socker i en kastrull. Sjud upp såsen under vispning. Låt den inte koka. Låt såsen kallna, rör i den då och då. Smaksätt med vaniljsocker och häll såsen över jordgubbarna.
4
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner hälften av sockret och vänd ner resten försiktigt. Bred smeten över formen.
5
Gratinera ca 4-5 minuter i ugnen. Servera triflen varm eller kall.
För att få äggvitan att bli till hårt skum, så måste skål och visp vara absolut rena och torra. Inget av gulan får heller vara med. Du kan också använda dig av färdig vaniljsås som finns att köpa. Beräkna då ca 3 dl.