Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 0.5 msk salt
- 0.5 msk kummin
- 0.5 dl brödsirap mörk
- 5 dl grovt rågmjöl
- mjöl fyra sädesslag
Garnering:
grahamsmjöl
Ugn: 175º
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Häll över det fingervarma (37°) vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt salt, kummin, brödsirap, rågmjöl och det mesta mjölet av fyra sädesslag. Knåda degen kraftigt tills dig. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma släta limpor.
4
Vänd limporna i grahamsmjöl och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa ca 50 minuter under duk.
5
Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
6
Låt limporna kallna på galler under duk. De går att frysa.