Du behöver
- potatis ca 1 kg
- 1 st ägg ca 1
- 2 msk margarin eller smör
- salt och peppar
- 500 g jordärtskockor
- 250 g kantareller
- 2 msk margarin eller smör
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl grönsaksspad
- 2 dl matlagningsgrädde
- soja salt, peppar
- 1 dl riven ost
Ugn: 250°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet.
2
Mosa potatisen och tillsätt uppvispat ägg och matfett. Späd moset med mjölk. Smaka av med salt och peppar.
3
Spritsa eller lägg moset runtom kanten i en smord eldfast form. Skala jordärtskockorna och koka dem mjuka i lite lättsaltat vatten, ca 10-15 minuter. Låt jordärtskockorna rinna av men spara ca 2 dl av spadet. Lägg jordärtskockorna i potatisranden.
4
Ansa svampen och fräs den i matfett tills det mesta av vätskan har kokat in. Strö över mjölet och rör om. Späd med spadet från jordärtskockorna och matlagningsgrädde. Låt stuvningen puttra några minuter under omrörning. Smaka av med soja, salt och peppar.
5
Häll stuvningen över jordärtskockorna och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills allt har fått fin färg och är genomvarmt. Bjud gärna en sallad till.