Kanelkrans

En saftig krans som du bakar i en hålform.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 1.25 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 msk socker
  • 0.5 st ägg
  • vetemjöl ca 4 dl

Fyllning:

100 g smör
0.75 dl socker
1 tsk kanel malen

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
pärlsocker

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 1 krans:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål.

2
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt salt, socker, uppvispat ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Rör under tiden samman alla ingredienserna till fyllningen.

5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut degen till fyrkantig kaka, ca 35×35 cm stor.

6
Bred fyllningen över hela kakan och rulla ihop den. Skär rullen i ca 18 skivor. Ställ dem bredvid varandra i en smord hålform, ca 24 cm i diameter. Låt kransen jäsa under duk ca 30 minuter.

7
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8
Grädda i ca 10 minuter i nedre delen av ugnen. Flytta upp kransen till mitten av ugnen och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.

9
Låt kakan vila i formen några minuter. Stjälp sedan upp den och låt kakan svalna på galler, med sockersidan uppåt, under bakduk. Kransen går att frysa.


Kommentar:
Har du ingen kransform så går det bra att använda en form med löstagbar botten. Lägg skivorna runtom kanten och ställ t ex ett mått i mitten så att kransen inte jäser samman.

Scroll to Top