Du behöver
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 1.25 dl mjölk
- 1 krm salt
- 1 msk socker
- 0.5 st ägg
- vetemjöl ca 4 dl
Fyllning:
100 g smör
0.75 dl socker
1 tsk kanel malen
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
pärlsocker
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 1 krans:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål.
2
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt salt, socker, uppvispat ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Rör under tiden samman alla ingredienserna till fyllningen.
5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut degen till fyrkantig kaka, ca 35×35 cm stor.
6
Bred fyllningen över hela kakan och rulla ihop den. Skär rullen i ca 18 skivor. Ställ dem bredvid varandra i en smord hålform, ca 24 cm i diameter. Låt kransen jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8
Grädda i ca 10 minuter i nedre delen av ugnen. Flytta upp kransen till mitten av ugnen och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.
9
Låt kakan vila i formen några minuter. Stjälp sedan upp den och låt kakan svalna på galler, med sockersidan uppåt, under bakduk. Kransen går att frysa.
Har du ingen kransform så går det bra att använda en form med löstagbar botten. Lägg skivorna runtom kanten och ställ t ex ett mått i mitten så att kransen inte jäser samman.