Kivikskaka

Saftiga plommon, de första syrliga äpplena naturligtvis njuter vi dem färska. Men de blir också grunden för ett par ljuvliga mjuka kakor. Pröva också gourmetkakan, bakad med rårivna späda sommarmorötter. En riktig höjdare!Framifrån ser du gourmetkaka, Kivikskaka och plommonkaka.

Du behöver

  • 200 g äpplen syrliga
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 dl sirap vit
  • 3 st ägg
  • 1 dl mandel hackade skalad
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Ugn: 175 °

Det här behövs till en kaka:

Gör så här

1
Skala och skär äpplena i små tärningar. Rör matfett och sirap pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa kraftigt.

2
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och vaniljsocker.Blanda ner detta tillsammans med äppelhacket i smeten.

3
Häll smeten i en väl smord och bröad form som rymmer ca 1 1/2 l. Grädda nederst i ugnen i ca 45 minuter. Pröva med en sticka.

4
Låt kakan stå en stund i formen innan den stjälps upp. Lägg formen över medan kakan kallnar. Den går bra att frysa.


Kommentar:
Sikta gärna lite florsocker över Kivikskakan. Vill du förvandla den till tårta, kan du ringla över smält blockchoklad.

Scroll to Top