Du behöver
- lax (blir ca 475 g rent fiskkött)
- 500 g räkor med skal
- 3 dl vatten
- 0.5 st fiskbuljongtärning + 1 dl vatten
- 10 st gelatinblad
- vatten blötlagda i kallt
- 1.5 dl vitt vin
- 1 krm svartpeppar
- 2 dl crème fraîche
- 2 dl vispgrädde
- 2 st äggvitor
Garnering:
citron
räkor
persilja
Det här behövs för ca 6-8 port:
Gör så här
1
Rensa fisken från skinn och ben. Rensa räkorna och lägg skalen i en kastrull med 3 dl vatten.
2
Koka räkskalen ca 10 minuter. Sila och koka ihop vätskan tills ca 1/2 dl återstår.
3
Lös upp buljongtärningen i 1 dl vatten och blanda med räkspadet. Hetta upp och lös upp de urkramade gelatinbladen i vätskan. Ta bort från värmen och blanda i vinet.
4
Kör fiskköttet i matberedaren. Späd med vätskan och smaksätt med peppar.
5
Vispa grädde och vitor var för sig. Blanda ner creme fraiche och grädde i smeten och sedan vitorna. Dela räkorna i 2–3 bitar och blanda ner dem till sist.
6
Häll smeten i en oljad form, ca 2 l, och ställ kallt i minst 5 timmar, gärna längre. Stjälp upp, garnera och servera moussen med ett gott bröd.
Istället för lax kan du använda annan varmrökt fisk, t.ex böckling, makrill eller sik. Moussen går att frysa, men blir då något grynig. Den bör tinas i kylskåp.