Du behöver

  • lax (blir ca 475 g rent fiskkött)
  • 500 g räkor med skal
  • 3 dl vatten
  • 0.5 st fiskbuljongtärning + 1 dl vatten
  • 10 st gelatinblad
  • vatten blötlagda i kallt
  • 1.5 dl vitt vin
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st äggvitor

Garnering:

citron
räkor
persilja

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Rensa fisken från skinn och ben. Rensa räkorna och lägg skalen i en kastrull med 3 dl vatten.

2
Koka räkskalen ca 10 minuter. Sila och koka ihop vätskan tills ca 1/2 dl återstår.

3
Lös upp buljongtärningen i 1 dl vatten och blanda med räkspadet. Hetta upp och lös upp de urkramade gelatinbladen i vätskan. Ta bort från värmen och blanda i vinet.

4
Kör fiskköttet i matberedaren. Späd med vätskan och smaksätt med peppar.

5
Vispa grädde och vitor var för sig. Blanda ner creme fraiche och grädde i smeten och sedan vitorna. Dela räkorna i 2–3 bitar och blanda ner dem till sist.

6
Häll smeten i en oljad form, ca 2 l, och ställ kallt i minst 5 timmar, gärna längre. Stjälp upp, garnera och servera moussen med ett gott bröd.


Kommentar:
Istället för lax kan du använda annan varmrökt fisk, t.ex böckling, makrill eller sik. Moussen går att frysa, men blir då något grynig. Den bör tinas i kylskåp.