Lökdolmar

Lökdolmar serveras oftast som en av flera smårätter på ett smörgåsbord, men varför inte bjuda dem som varmrätt.

Du behöver

  • 4.5 st gula lökar ca 8 hg
  • vatten + salt
  • 300 g fläskfärs eller blandfärs
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • 3 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • vetemjöl lite
  • smör eller margarin

Tomatsås:

1 st burk krossade tomater
1 st buljongtärning
lök finhackad

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala löken och skär ett längsgående snitt med en kniv. Förväll löken i lättsaltat vatten och lossa sedan bladen.

2
Låt ströbrödet svälla i grädde (mjölk). Tillsätt peppar, salt och färs. Blanda väl.

3
Lägg 1–2 tsk färs på varje lökblad och rulla ihop dem. Doppa bladens kant på insidan i lite vetemjöl, så håller dolmarna ihop bättre.

4
Stek lökdolmarna guldbruna i fett på svag värme. Flytta över dem i en stekgryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten som hälls över dolmarna. Efterstek ca 30 minuter.

5
Hacka den överblivna löken och koka upp den i tomatkrosset med buljongtärning. Smaka av. Servera dolmarna med tomatsåsen och kokt potatis eller ris.


Kommentar:
Gör gärna en stor sats lökdolmar och frys in några.

Scroll to Top