Du behöver
- 4.5 st gula lökar ca 8 hg
- vatten + salt
- 300 g fläskfärs eller blandfärs
- 2 dl grädde eller mjölk
- 3 msk ströbröd
- 1 krm vitpeppar
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl lite
- smör eller margarin
Tomatsås:
1 st burk krossade tomater
1 st buljongtärning
lök finhackad
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skala löken och skär ett längsgående snitt med en kniv. Förväll löken i lättsaltat vatten och lossa sedan bladen.
2
Låt ströbrödet svälla i grädde (mjölk). Tillsätt peppar, salt och färs. Blanda väl.
3
Lägg 1–2 tsk färs på varje lökblad och rulla ihop dem. Doppa bladens kant på insidan i lite vetemjöl, så håller dolmarna ihop bättre.
4
Stek lökdolmarna guldbruna i fett på svag värme. Flytta över dem i en stekgryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten som hälls över dolmarna. Efterstek ca 30 minuter.
5
Hacka den överblivna löken och koka upp den i tomatkrosset med buljongtärning. Smaka av. Servera dolmarna med tomatsåsen och kokt potatis eller ris.
Gör gärna en stor sats lökdolmar och frys in några.