Lutfisk med klassiska tillbehör

Lutfisk är härlig och nyttig mat som jag gärna äter året runt. Fisken kan tillagas på många sätt. Men just till jul väljer jag att koka den på traditionellt vis och serverar den med de klassiska tillbehören - kokt potatis, vit sås och gröna ärter. Fisken kan antingen kokas i vanlig ugn, mikrovågsugn eller i en gryta ovanpå spisen. Välj det du tycker är enklast…

Du behöver

  • 1.5 kg lutfisk
  • 1.5 tsk salt

Sås:

3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5.5 dl mjölk
1.5 tsk salt
2 krm vitpeppar

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
I ugn: Lägg fisken med skinnsidan ner på ett ugnssäkert fat med höga kanter. Strö på salt och täck med aluminiumfolie. Koka ca 40­-60 minuter beroende på fiskens tjocklek. Häll bort vattnet.

2
I gryta: Lägg fisken med skinnsidan ner i en emaljerad eller rostfri kastrull. Strö över salt och sjud utan vatten under lock på svag värme i 20-­25 minuter. Häll bort vattnet.

3
I mikrovågsugn: Gör som vid kokning i ugn, men täck formen med lock istället för folie. Tiden beror på ugnens effekt, läs i bruksanvisningen.

4
Smält fettet till såsen. Rör ner mjöl och späd med mjölk under omrörning. Sjud såsen ca 4­-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera lutfisken med kokt potatis, sås och gröna ärter.


Kommentar:
I södra Sverige smaksätter man ofta såsen med 2-­3 msk skånsk senap.

Scroll to Top