Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk brödsirap ljus
  • 1.5 msk brödkrydda
  • 3 dl morötter rivna
  • 14.5 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:

mjölk
solrosfrön

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 2 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till fingervärme och häll den över jästen. Rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt salt, sirap, brödkryddor och rivna morötter. Rör om.

3
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 32 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.

5
Lägg 16 bullar ganska tätt så att de bildar ett runt bröd på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla bröden med mjölk och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

7
Låt bröden kallna på galler under en duk. De går att frysa.