Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 msk brödsirap ljus
- 1.5 msk brödkrydda
- 3 dl morötter rivna
- 14.5 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
mjölk
solrosfrön
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 2 bröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till fingervärme och häll den över jästen. Rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt salt, sirap, brödkryddor och rivna morötter. Rör om.
3
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 32 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.
5
Lägg 16 bullar ganska tätt så att de bildar ett runt bröd på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla bröden med mjölk och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
7
Låt bröden kallna på galler under en duk. De går att frysa.