Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 msk socker
- 2 tsk salt
- 1 dl hackade örter t ex basilika, persilja
- 1.5 dl ost riven stark
- vetemjöl ca 14 dl
Det här behövs:
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till 37°c. Rör ut jästen i degspadet.
2
Tillsätt socker, salt, örter, ost och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar och varje del i ca 15 bitar.
4
Forma bullar och lägg ca 15 stycken tätt på en plåt att jäsa samman till ett brytbröd. Klipp små jack i kanten på övriga bullarna. Låt jäsa i ca 30 minuter.
5
Pensla och stö på frön. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter och brytbrödet i ca 20 minuter. Låt brödet kallna på galler. Det går bra att frysa.