Pannacotta

Från Italien har vi fått mycket gott - i synnerhet när det gäller efterrätter. Och någonting som är alldeles extra gott är Panna cotta, en ljuvlig gräddpudding som serveras med karamellsås, frukt och bär.

Du behöver

  • 2 st gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång
  • 0.5 dl socker
  • citron rivet skal av 1/2

Karamellsås:

0.75 dl vatten
1.25 dl socker

Tillbehör:

frukt säsongens och bär

Det här behövs för ca 4-6 port:

Gör så här

1
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.

2
Dela vaniljstången mitt itu på längden. Skrapa ur fröna.

3
Häll grädden i en kastrull. Tillsätt vaniljfrön, vaniljstång, det rivna citronskalet och socker. Värm grädden långsamt och låt den koka på svag värme ca 15 minuter. Rör då och då.

4
Drag kastrullen från värmen. Ta upp vaniljstången. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i grädden. Rör om tills bladen har smält.

5
Skölj 4-6 små portionsformar med kallt vatten. Fördela gräddblandningen i dem. Ställ kallt att stelna minst 3-4 timmar.

6
Häll vatten och socker i en kastrull. Låt det koka tills sockret är löst och har blivit ljusbrunt. Låt såsen svalna.

7
Lossa puddingarna med en kniv. Lägg upp dem på portionstallrikar och ringla över karamellsåsen. Garnera med frukt och bär.


Kommentar:
Prova att byta ut citronskalet mot ett litet glas Marsalavin – det blir också mycket läckert.

Scroll to Top