Du behöver
- 2 st gelatinblad
- 5 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång
- 0.5 dl socker
- citron rivet skal av 1/2
Karamellsås:
0.75 dl vatten
1.25 dl socker
Tillbehör:
frukt säsongens och bär
Det här behövs för ca 4-6 port:
Gör så här
1
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.
2
Dela vaniljstången mitt itu på längden. Skrapa ur fröna.
3
Häll grädden i en kastrull. Tillsätt vaniljfrön, vaniljstång, det rivna citronskalet och socker. Värm grädden långsamt och låt den koka på svag värme ca 15 minuter. Rör då och då.
4
Drag kastrullen från värmen. Ta upp vaniljstången. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i grädden. Rör om tills bladen har smält.
5
Skölj 4-6 små portionsformar med kallt vatten. Fördela gräddblandningen i dem. Ställ kallt att stelna minst 3-4 timmar.
6
Häll vatten och socker i en kastrull. Låt det koka tills sockret är löst och har blivit ljusbrunt. Låt såsen svalna.
7
Lossa puddingarna med en kniv. Lägg upp dem på portionstallrikar och ringla över karamellsåsen. Garnera med frukt och bär.
Prova att byta ut citronskalet mot ett litet glas Marsalavin – det blir också mycket läckert.