Plommonkaka med maräng

Saftiga plommon, de första syrliga äpplena - naturligtvis njuter vi dem färska. Men de blir också grunden för ett par ljuvliga mjuka kakor. Pröva också Gourmetkakan, bakad med rårivna späda sommarmorötter. En riktig höjdare! Framifrån ser du Gourmetkaka, Kivikskaka och Plommonkaka. Det spröda marängtäcket gör kakan lika god som en tårta men mycket lättare att baka.

Du behöver

  • 150 g smör eller 1 1
  • 2 st äggulor
  • 1 st ägg
  • 1 dl socker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4.5 st plommon urkärnade ev skalade

Maräng:

2 st äggvitor
1 dl socker
0.5 dl sötmandel flagad

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 1 port:

Gör så här

1
Vispa gulor, det hela ägget och socker pösigt. Tillsätt fettet.

2
Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Lägg plommonen i smeten.

3
Vispa vitorna till hårt skum och rör ner sockret till marängen. Vispa lite till och bred smeten över plommonen. Strö på mandeln.

4
Grädda nederst i ugnen i ca 50-60 minuter. Om kakan blir för mörk, lägg ett ark folie över.

Scroll to Top