Portvinsmarinerade kycklingfiléer

Filéerna är relativt dyra men köttet är drygt och man brukar endast behöva 1 filé per person.

Du behöver

  • 6 st kycklingfiléer

Svampstuvning:

3 dl svamp eller 200 g skivad svamp
2.5 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3.5 dl gräddmjölk

Gratinering:

riven ost

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Lägg filéerna i en tät plastpåse och häll på vinet. Låt påsen ligga kallt i ca 2 timmar, vänd påsen ibland.

2
Gör under tiden svampstuvningen. Fräs svampen i matfett tills det “knäpper” i den. Strö över mjöl, rör om och späd med gräddmjölk. Sjud stuvningen i minst 10 minuter. Blir den för tjock, så späd med lite mjölk. Smaka av med lite salt.

3
Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnssäker form. Häll på vinet och stuvningen. Strö över ost.

4
Gratinera nederst i ugnen tills ytan fått fin färg och kycklingen är klar, ca 30 minuter. Sallad och eventuellt stekt potatis är gott till.


Kommentar:
Har du svårt att få tag i kycklingfiléer eller tycker att dessa är för dyra, stycka då en kyckling i bitar, dra av skinnet och laga till dem på samma vis som filéerna. Tillagningstiden kan bli lite längre, ca 40 minuter.

Scroll to Top