Du behöver
- 500 g lax färsk eller fryst
- 1 st purjolök
- 1 st lök gul hackad
- 50 g rotselleri
- 2 st morötter
- 2 msk smör eller margarin
- 1.25 l fiskbuljong
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 2 msk tomatpuré
- 2.5 st persilja kvistar
- 1 st lagerblad
- 2 krm timjan
- salt
- peppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skär laxen fri från skinn och ben. Skär fiskköttet i ganska stora tärningar.
2
Finstrimla grönsakerna och fräs dem i fett i en gryta. Späd med buljongen.
3
Tillsätt vitlök, tomatpuré, persiljekvistar, lagerblad och timjan. Sjud under lock i ca 10 minuter. Ta upp persiljan och lagerbladet.
4
Lägg i laxen och sjud i ytterligare 5 minuter. Servera soppan rykande het, gärna med gräddfil eller creme fraiche och ett gott mörkt finskt bröd.
Ännu mer spännande blir laxsoppan om du blandar i lite skivad saltgurka och kapris strax innan den ska serveras.