Rysk laxsoppa I

Soppa är populärt i Finland. Den här har dragning åt det ryska köket.

Du behöver

  • 500 g lax färsk eller fryst
  • 1 st purjolök
  • 1 st lök gul hackad
  • 50 g rotselleri
  • 2 st morötter
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1.25 l fiskbuljong
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2.5 st persilja kvistar
  • 1 st lagerblad
  • 2 krm timjan
  • salt
  • peppar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär laxen fri från skinn och ben. Skär fiskköttet i ganska stora tärningar.

2
Finstrimla grönsakerna och fräs dem i fett i en gryta. Späd med buljongen.

3
Tillsätt vitlök, tomatpuré, persiljekvistar, lagerblad och timjan. Sjud under lock i ca 10 minuter. Ta upp persiljan och lagerbladet.

4
Lägg i laxen och sjud i ytterligare 5 minuter. Servera soppan rykande het, gärna med gräddfil eller creme fraiche och ett gott mörkt finskt bröd.


Kommentar:
Ännu mer spännande blir laxsoppan om du blandar i lite skivad saltgurka och kapris strax innan den ska serveras.

Scroll to Top