Salladskål med sås från Provence

En grön rätt med mycket smak.

Du behöver

  • 2 st salladskål små huvud
  • 0.75 l vatten
  • 1 st grönsaksbuljong

Sås:

2 st gula lökar
1 st purjolök
2 st morötter
2 msk matfett
1 st vitlöksklyfta
1 st burk hela tomater
salt timjan

Garnering:

persilja klippt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Dela salladskålen på längden och koka halvorna mjuka ca 10 minuter i grönsaksbuljongen.

2
Skala och skiva morötter och lök. Ansa och strimla purjolöken. Fräs allt i matfettet.

3
Tillsätt pressad vitlök, tomater och tomatpuré. Krydda salt och timjan. Låt såsen koka samman ca 10-15 minuter.

4
Lägg upp den avrunna salladskålen på uppläggningsfat och häll över såsen. Strö på rikligt med klippt persilja.


Kommentar:
Salladskål heter också kinakål och är en kålsort med långsmala huvuden. Från början odlades salladskålen bara i Asien men numera odlas den i hela Europa och även här hemma i Sverige. Salladskålen används på samma sätt som sallad och kan även ersätta vitkål ibland.

Scroll to Top