Du behöver
- 2 st salladskål små huvud
- 0.75 l vatten
- 1 st grönsaksbuljong
Sås:
2 st gula lökar
1 st purjolök
2 st morötter
2 msk matfett
1 st vitlöksklyfta
1 st burk hela tomater
salt timjan
Garnering:
persilja klippt
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Dela salladskålen på längden och koka halvorna mjuka ca 10 minuter i grönsaksbuljongen.
2
Skala och skiva morötter och lök. Ansa och strimla purjolöken. Fräs allt i matfettet.
3
Tillsätt pressad vitlök, tomater och tomatpuré. Krydda salt och timjan. Låt såsen koka samman ca 10-15 minuter.
4
Lägg upp den avrunna salladskålen på uppläggningsfat och häll över såsen. Strö på rikligt med klippt persilja.
Salladskål heter också kinakål och är en kålsort med långsmala huvuden. Från början odlades salladskålen bara i Asien men numera odlas den i hela Europa och även här hemma i Sverige. Salladskålen används på samma sätt som sallad och kan även ersätta vitkål ibland.