Du behöver

  • 100 g jäst
  • 1 l mjölk
  • 100 g smör eller margarin
  • 4 tsk salt
  • 2 dl brödsirap ljus
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • 17 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 15 dl

Ugn: 200°

Pensling:

vatten varmt + sirap

Det här behövs för ca 4 limpor:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs i ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 4 delar. Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt. Jäs i ca 30 minuter.

4
Grädda limporna nederst i ugnen i ca 40 minuter. Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk. Limporna går bra att frysa.


Kommentar:
Pensla mellan limporna med smält fett, så går de lättare att ta isär. Skiva gärna brödet innan du fryser det, då går det bra att ta upp så många skivor, som det går åt.