Du behöver
- 1 kg nötkött t ex högrev eller 500 g benfria grytbitar
- 2 msk vetemjöl
- 1.5 tsk salt
- 11 st kryddpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 5 dl vatten
- 2.5 st morötter
- 2 st gula lökar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skär köttet i grytbitar, ca 3×3 cm. Skär bort benen men spara dem. Är köttet benfritt så be om något märgben i affären.
2
Bryn köttet runtom, lite i taget, i lite margarin i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta tillsammans med benen.
3
Strö över mjöl och salt. Rör om. Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Vispa ur stekjärnet med lite vatten. Rör ner det i grytan tillsammans med det övriga vattnet. Rör om.
4
Låt allt koka på svag värme under lock i ca 1 timme. Skala lök och morötter under tiden. Skär dem i skivor eller bitar.
5
Lägg lök och morötter i grytan. Koka ytterligare i ca 30 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av.
6
Bjud kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.