Skånsk kalops

Kalops kan göras på kött med eller utan ben. Men köttet ska skäras i lika stora bitar så att det blir klart samtidigt. Gör gärna dubbel sats och frys in det som inte går åt direkt.

Du behöver

  • 1 kg nötkött t ex högrev eller 500 g benfria grytbitar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1.5 tsk salt
  • 11 st kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 2.5 st morötter
  • 2 st gula lökar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär köttet i grytbitar, ca 3×3 cm. Skär bort benen men spara dem. Är köttet benfritt så be om något märgben i affären.

2
Bryn köttet runtom, lite i taget, i lite margarin i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta tillsammans med benen.

3
Strö över mjöl och salt. Rör om. Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Vispa ur stekjärnet med lite vatten. Rör ner det i grytan tillsammans med det övriga vattnet. Rör om.

4
Låt allt koka på svag värme under lock i ca 1 timme. Skala lök och morötter under tiden. Skär dem i skivor eller bitar.

5
Lägg lök och morötter i grytan. Koka ytterligare i ca 30 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av.

6
Bjud kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Scroll to Top