Små rågkakor

En rejäl smörgås med flera sorters pålägg blir en fin lunch att äta hemma eller på jobbet. Baka en sats grova rågkakor och frys in. Lägg ägg, korv och ost på en kaka, och variera med vad du har hemma, så får du billiga och goda lunchmackor.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 6 dl matbrödsmjöl grovt
  • vetemjöl ca 4 dl

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 20 port:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och jäs i ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 20 delar och rulla runda bullar som kavlas till tunna kakor och läggs på bakpappersklädd plåt. Jäs i ca 30 minuter.

4
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Låt rågkakorna kallna på galler med bakduk. De går bra att frysa.


Kommentar:
LUNCHMACKA: Det behöver inte vara dyrbart pålägg för att en smörgås ska vara god, mättande och nyttig! På en hembakad rågkaka breder du ett tunt lager bordsmargarin. På det lägger du ett hårdkokt ägg med kaviar, tunt skivad falukorv, riven morot och några skivor ost. Kryddgrönt ger både aptitlig färg och näring – i persilja finns det t ex mycket järn. Detta pålägg kan också hållas fräscht om smörgåsen lindas in i plastfolie och förvaras kallt tills den ska ätas.

Scroll to Top