Snöägg

Snöägg är en klassisk fransk dessert. Om den görs på det ursprungliga sättet, sjuds äggvitebollarna i het mjölk med vanilj. Då är desserten ganska svår att laga. Men på det här viset, lagad i mikron, är den mycket enkel att göra.

Du behöver

  • 3 st äggvitor
  • 2 st citron droppar
  • 1.25 dl socker
  • olja till formarna

Fin vaniljsås:

0.5 st vaniljstång
3 dl mellangrädde
2 st äggulor
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
1.5 dl vispgrädde

Garnering:

citronmeliss
bär

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Klipp upp vaniljstången och koka upp den med grädden. Ta kastrullen från värmen och låt den stå ca 15 minuter. Ta upp stången och skrapa ur fröna.

2
Vispa samman vaniljgrädden med äggulor, socker och potatismjöl. Sjud upp såsen under vispning tills den tjocknar. Låt den kallna och rör till sist i den vispade grädden.

3
Vispa vitorna till hårt skum med citronen. Vispa i sockret, lite i taget.

4
Olja kaffekoppar lätt och fyll dem till hälften med äggskum. Mikra på full effekt, en kopp i taget, i ca 20 sekunder. Snöäggen pöser upp men vänta att ta ut dem tills de har sjunkit ihop.

5
Låt snöäggen svalna innan de stjälps upp. Häll såsen som en spegel på varje desserttallrik och placera snöäggen i den. Garnera.


Kommentar:
Du kan också servera snöäggen med en bärsås. Snöäggen kan stå färdiga i kylen flera timmar i förväg.

Scroll to Top