Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- apelsin rivet skal av 1/2
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk pressad apelsinsaft
Topping:
50 g smör eller margarin
0.75 dl socker
1.5 dl solroskärnor
1 msk mjöl
1 msk pressad apelsinsaft
apelsin rivet skal av 1/2
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Smält matfettet och låt det svalna.
2
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.
3
Blanda samman mjöl, bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt avsvalnat matfett och apelsinsaft. Rör till en jämn smet.
4
Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
5
Gör under tiden toppingen. Lägg alla ingredienserna i en liten kastrull och låt det sjuda några minuter under omrörning.
6
Bred toppingen över hela kakan och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills kakan är läckert gyllene.
7
Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får svalna på galler. Kakan går att frysa.