Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • apelsin rivet skal av 1/2
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk pressad apelsinsaft

Topping:

50 g smör eller margarin
0.75 dl socker
1.5 dl solroskärnor
1 msk mjöl
1 msk pressad apelsinsaft
apelsin rivet skal av 1/2

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smält matfettet och låt det svalna.

2
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.

3
Blanda samman mjöl, bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt avsvalnat matfett och apelsinsaft. Rör till en jämn smet.

4
Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

5
Gör under tiden toppingen. Lägg alla ingredienserna i en liten kastrull och låt det sjuda några minuter under omrörning.

6
Bred toppingen över hela kakan och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills kakan är läckert gyllene.

7
Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får svalna på galler. Kakan går att frysa.