Du behöver
- 1 kg skinkstek benfri
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk peppar grovmalen
- 10 st enbär krossade
Sås:
3 dl sky + buljong
10 st enbär krossade
1 msk senap
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl 1 dl grädde
soja äkta
Ugn: 175°
Det här behövs för 4-6 port:
Gör så här
1
Blanda samman salt med krossade enbär, peppar och paprikapulver. Gnid in köttet med blandningen.
2
Lägg köttet i en eldfast form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 72°, ca 1 1/2 timme.
3
Tag ut steken och slå in den i aluminiumfolie. Låt köttet vila i ca 10 minuter. Vispa ur formen med buljong och häll det i en kastrull.
4
Tillsätt krossade enbär, senap och tomatpuré. Låt såsen småputtra i ca 5 minuter.
5
Skaka samman grädde och mjöl till en redning. Vispa ner redningen i såsen och låt den koka i några minuter till. Smaka av med äkta soja och eventuellt sherry. Sila.
6
Tag fram steken och vispa ner skyn som är kvar i såsen. Skär steken i skivor och lägg dem på uppläggningsfat.
Hemma hos oss är det ett måste att bjuda råstekta morötter till steken. Får du kött över passar det bra till lunchsmörgåsar.