Söndagsstek med viltsmak

Jag bjuder kokt potatis, grönsaker, gelé och sås till.

Du behöver

  • 1 kg skinkstek benfri
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk peppar grovmalen
  • 10 st enbär krossade

Sås:

3 dl sky + buljong
10 st enbär krossade
1 msk senap
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl 1 dl grädde
soja äkta

Ugn: 175°

Det här behövs för 4-­6 port:

Gör så här

1
Blanda samman salt med krossade enbär, peppar och paprikapulver. Gnid in köttet med blandningen.

2
Lägg köttet i en eldfast form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 72°, ca 1 1/2 timme.

3
Tag ut steken och slå in den i aluminiumfolie. Låt köttet vila i ca 10 minuter. Vispa ur formen med buljong och häll det i en kastrull.

4
Tillsätt krossade enbär, senap och tomatpuré. Låt såsen småputtra i ca 5 minuter.

5
Skaka samman grädde och mjöl till en redning. Vispa ner redningen i såsen och låt den koka i några minuter till. Smaka av med äkta soja och eventuellt sherry. Sila.

6
Tag fram steken och vispa ner skyn som är kvar i såsen. Skär steken i skivor och lägg dem på uppläggningsfat.


Kommentar:
Hemma hos oss är det ett måste att bjuda råstekta morötter till steken. Får du kött över passar det bra till lunchsmörgåsar.

Scroll to Top