Du behöver

  • 600 g spättafiléer
  • 1 st ägg
  • ströbröd ca 2 dl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Sås:

1 dl matlagningsvin
0.5 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
3 dl gröna ärter
2 dl vispgrädde
2 msk hackad gräslök
2 msk sherry torr
salt kajennpeppar

Garnering:

mandelspån rostade
tomat citron, persilja

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Börja med såsen. Koka upp vinet med vatten, buljong och ärter.

2
Häll det i en mixer eller matberedare eller passera ärterna genom en nätsil.

3
Koka samman grädden något. Rör ner ärtpurén och gräslök i grädden och låt allt koka samman några minuter. Smaka av med salt, sherry och kajennpeppar. (Var försiktig med kajennpeppar den är mycket het och smaken kommer fram efter någon minut.)

4
Vispa upp ägget i en tallrik. Blanda samman ströbröd med salt och peppar i en annan tallrik.

5
Vänd fiskfiléerna först i ägget och sedan i ströbrödet.

6
Stek dem vackert gyllene och frasiga i lite matfett.

7
Lägg fiskfiléerna på en bädd av vårgrön sås och garnera som på bilden. Bjud pressad kokt potatis till.


Kommentar:
Ris, pasta och potatis smakar lika bra till fisken. Du väljer själv din favorit! Både späda vårprimörer och robusta rotfrukter passar fint till fisk.