Struvor

Ingen jul utan mandelmusslor, klenäter och struvor. Du kan baka dem redan nu och sedan förvara dem i kylen eller frysen tills de ska avnjutas. Har du ett struvjärn gör du förstås egna struvor (till höger på bilden) vilka blir extra spröda och goda.

20 stycken

Du behöver

  • 1 äggula
  • 2 msk socker
  • 2 dl gräddmjölk
  • 2 dl vetemjöl

Fritering:

kokosfett eller matolja

Gör så här

1
Rör samman äggula med socker, gräddmjölk och mjöl till en slät smet.
2
Häll smeten i en skål som inte är mycket större i diameter än struvjärnet.
3
Hetta upp fettet till 180° och låt struvjärnet vara i friteringsgrytan medan fettet blir varmt.
4
Ta upp struvjärnet och låt det rinna av. Doppa det i smeten. Håll järnet över friteringsgrytan en liten stund så att smeten stelnar.
5
Fritera struvorna guldgula ca 1 minut. Tag upp järnet och lossa struvan med hjälp av en gaffel. Låt kakan rinna av på hushållspapper.
6
Värm järnet mellan varje struva. Doppa eventuellt de färdiga struvorna i strösocker. Förvara kakorna kallt.

Kommentar:
Gör “brödprovet” om du inte har termometer när du ska fritera dina struvor. Så här gör du: Värm fettet och lägg ner en bit vitt bröd i fettet. När brödet får fin gulbrun färg, efter ca 1 minut, har fettet rätt temperatur.
Scroll to Top