Du behöver
- 3/4-1 kg svartrötter
- 2 tsk salt per l vatten
Hollandaise:
150 g smält smör eller margarin
3 st äggulor
3 msk vatten eller torrt vitt vin
1 msk pressad citron
0.5 krm salt
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skölj och skala rötterna med potatisskalaren. Dela dem eventuellt i bitar och lägg dem efterhand i kallt vatten med lite pressad citron, så att de inte mörknar.
2
Koka upp vatten och salt. Lägg i svartrötterna och koka dem i ca 5-10 minuter. Prova med en sticka. Gör såsen (eller servera svartrötterna direkt med smör till, om du föredrar det).
3
Lägg gulorna och vattnet (vinet) till såsen i en rostfri skål. Ställ den i en kastrull med sjudande (ej kokande) vatten. Sjud under vispning tills gulorna tjocknar. Ta såsen från värmen.
4
Häll ner fettet i fin stråle och vispa kraftigt till en tjock sås. Smaka av med citron och salt. Servera såsen varm, ljummen eller kall till de varma svartrötterna.