Vaniljparfait

En läcker efterrätt är "pricken över i" efter en god middag. Parfait är en sorts glass, som bör tinas en stund innan den serveras. Jättegott med färska bär till!

Du behöver

  • 3 st äggulor
  • 0.75 dl florsocker
  • 0.75 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

blockchoklad
bär färska
citronmeliss

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Blanda gulor, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp och låt tjockna under vispning. Ställ krämen att kallna, vispa i den då och då.

2
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner den och vaniljsockret i den kalla krämen.

3
Häll krämen i en lämplig form och ställ i frysen över natten eller i minst 5­-6 timmar.

4
Smält mörk blockchoklad och spritsa ut figurer på ett smörpapper. Ställ kallt att stelna.

5
Stjälp upp vaniljparfaiten ca 1/2 timme innan den ska ätas. Garnera med choklad, bär eller frukt.


Kommentar:
Blockchoklad smälter du över kokande vatten, i mikron eller i 100° ugn. Du kan blanda i hackad blockchoklad eller krossad dajm i smeten. Du kan också blanda i ca 1 dl mosade bär istället för vanilj i smeten. Parfaiten kan stå i frysen i max ca 3 månader. Det är också gott att bjuda en mandelkaka till parfaiten.

Scroll to Top