Vinbärsstek i skördetid

Koka lite extra svart vinbärssaft och laga en festlig annorlunda kötträtt. Du kokar en mager skinkstek på samma sätt som till porterstek, men använder vinbärssaft som kokspad. Det blir gudomligt gott.

Du behöver

  • 1.25 kg skinkstek
  • 3 dl svartvinbärssaft
  • 3 dl vatten
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 bitar ingefära hel
  • 1 bitar kanel hel
  • 1.5 tsk salt
  • persilja några kvistar

Sås:

6 dl kokspad
1.5 msk potatismjöl
salt
peppar

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Bind upp steken med ett krympt bomullssnöre så får du finare form på köttskivorna.

2
Stick in en kött-termometer i skinkan så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela röret bör vara inne.

3
Koka upp saft och vatten. Tillsätt vitlök, kryddor, salt och persilja. Lägg i skinkan och sjud under lock tills termometern visar 70°. Det tar ca 40–45 minuter. Vänd skinkan en gång.

4
Låt skinkan ligga kvar i spadet i ca 20 minuter. Sila sedan ifrån spadet i en kastrull. Koka upp och red av det med potatismjöl utrört i kallt vatten till en sås.

5
Servera skinksteken i tunna skivor med kokt potatis, grönsaker och såsen.


Kommentar:
Steken är också god att äta kall med samma tillbehör eller som smörgåspålägg om det blir rester. Rester kan också användas till pytt i panna, pajer m.m. Överbliven stek går bra att frysa.

Scroll to Top