Wienerschnitzel med hasselbackspotatis

Schnitzel är en tunn köttskiva som paneras, steks och serveras med olika tillbehör. En "äkta" wienerschnitzel lagas av kalvkött och som tillbehör har man citron och kapris. Till en svensk wienerschnitzel använder vi gärna skinkinnanlår och garnerar också med en ansjovisfilé. Visst smakar det gott, speciellt om man får hasselbackspotatis till!

Du behöver

  • 4 skiva innanlår av kalv eller gris, ca 400 g

Panering:

2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 st ägg
1/2-1 dl ströbröd
2.5 msk smör eller margarin

Tillbehör:

citronskivor
kapris
ansjovisfiléer

Hasselbackspotatis:

2.5 st potatis per port
smör smält elller margarin
salt
ströbröd finsiktat

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Detta går enklast om du lägger potatisen i en träsked.

2
Lägg potatisarna i en ugnssäker form, pensla över fett, salta lite och sikta över ströbröd. Stek mitt i ugnen i ca 45 minuter. Pröva med en sticka att potatisarna är mjuka.

3
Vänd köttet först i vetemjöl blandat med salt och peppar, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt köttet vila kallt en stund, så att paneringen stelnar.

4
Stek köttet i ljusbrunt fett ca 3-4 minuter på var sida på ganska svag värme, så att paneringen inte blir bränd.

5
Lägg upp köttet på varmt fat eller direkt på tallrikar. Garnera och servera med ärter och hasselbackspotatis.


Kommentar:
Du kan laga rätten i förväg och värma schnitzlarna på en plåt i het ugn, när de ska ätas. Hasselbackspotatis går bra att servera till alla stekta kött- och fiskrätter.

Scroll to Top