Cheesecake som i New York

Alla älskar cheesecake och visst är det roligt att kunna göra en ny och lite annorlunda variant. Här kommer min senaste, direkt "importerad" från New York. Bjud cheesecaken, dekorerad med dina favoritbär, som dessert efter en lätt middag.

Du behöver

  • 10 st digestivekex
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm kanel malen
  • 75 g smör eller margarin

Fyllning 1:

citron rivet skal av 1 liten
1 dl socker
400 g philadelphiaost
1 krm salt
3 st ägg

Fyllning 2:

3 dl gräddfil
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker

Garnering:

bär färska eller tinade
mandelspån

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Krossa kexen till finstötta smulor. Tillsätt socker och kanel. Rör så att allt blandas väl.

2
Smält matfettet. Rör ner det i kexsmulorna. Arbeta samman till en deg med hjälp av fingertopparna. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Ställ formen kallt så länge.

3
Tvätta och torka citronen. Riv skalet till fyllning 1. Blanda samman skalet med Philadelphia-ost, socker och salt. Rör så att det blir krämigt. Tillsätt äggen och rör en stund till. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 13 minuter.

4
Rör samman gräddfil, socker och vaniljsocker till fyllning 2. Ta ut kakan och stäng av ugnsvärmen. Bred gräddfilssmeten över hela kakan. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt den stå på eftervärme ca 6-8 minuter.

5
Låt kakan kallna. Garnera med bär och mandelspån.

Scroll to Top