Delikat björnbärspaj

Ljuvligt krämig fyllning har den här kalasgoda pajen med frisk smak av björnbär.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g mandelmassa
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Björnbärskräm:

4 st äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde
1.5 tsk vaniljsocker
0.5 l björnbär

Garnering:

björnbär

Ugn: 225°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Finfördela matfett och mandelmassa till en grynig massa, i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 1 timme.

2
Tryck ut degen i en form gärna med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

3
Vispa samman äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknar. Låt krämen kallna. Ställ gärna krämen i kylen.

4
Lägg björnbären i en mixer eller matberedare. Kör till puré. Passera purén i en trådsil.

5
Rör ner björnbärspuré och vaniljsocker i krämen. Smaka av. Ställ krämen en stund i kylen.

6
Ta det kalla pajskalet ur formen. Fyll det med krämen.

7
Fördela björnbären ovanpå.


Kommentar:
Både pajskalet och björnbärskrämen kan göras i god tid. Fyll sedan pajskalet strax innan desserten ska serveras.

Scroll to Top