Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 100 g mandelmassa
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
Björnbärskräm:
4 st äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde
1.5 tsk vaniljsocker
0.5 l björnbär
Garnering:
björnbär
Ugn: 225°
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
Finfördela matfett och mandelmassa till en grynig massa, i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 1 timme.
2
Tryck ut degen i en form gärna med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.
3
Vispa samman äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknar. Låt krämen kallna. Ställ gärna krämen i kylen.
4
Lägg björnbären i en mixer eller matberedare. Kör till puré. Passera purén i en trådsil.
5
Rör ner björnbärspuré och vaniljsocker i krämen. Smaka av. Ställ krämen en stund i kylen.
6
Ta det kalla pajskalet ur formen. Fyll det med krämen.
7
Fördela björnbären ovanpå.
Både pajskalet och björnbärskrämen kan göras i god tid. Fyll sedan pajskalet strax innan desserten ska serveras.