Dillkött I

Kokt kött i bitar kallas också för frikassé, och det serveras alltid i eller med en sås. Dillkött, som är en härligt god rätt, kan lagas av både kalv- och lammkött.

Du behöver

  • lammkött bog, rygg eller bröst
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 0.5 tsk vitpepparkorn
  • 3 st kryddnejlikor

Sås:

2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong (kokspad)
1.5 st äggulor + 1
1 msk pressad citron
1.5 krm socker
3 msk hackad dill

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Koka upp vattnet med salt. Lägg köttet trångt i en kastrull och häll det kokande vattnet över. Lägg i kryddor och lök. Koka ca 1-1 1/2 timme. Ta grytan från värmen och låt det stå ca 20 minuter med locket på.

2
Ta upp köttet, ta bort ben och ev senor. Skär det i så jämna bitar som möjligt. Håll det varmt.

3
Smält fettet, rör i mjölet och späd med buljong. Sjud såsen ca 5 minuter. Ta den från värmen.

4
Vispa ner gulorna blandade med grädden. Smaksätt med citron, socker och dill. Sjud upp under vispning. OBS! Såsen får inte koka nu.

5
Häll såsen över köttet i karotten.

6
Servera dillköttet med kokt potatis eller ris. Grönsaker är också gott till.


Kommentar:
En billig och jättegod variant på frikassé är att koka en höna eller kyckling på samma sätt och äta med dillsås.

Scroll to Top