Du behöver
- 25 g jäst
- 2 dl grädde
- 100 g smör eller margarin
- 1 krm salt
- 3 msk socker
- 2 st äggulor
- vetemjöl ca 8 dl
Fyllning:
blåbär ca 5 dl och 5 dl hallon
2 msk socker
3 msk potatismjöl
Pensling:
ägg
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 20 bitar:
Gör så här
1
Smält fettet, häll i grädden och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, gulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 20 minuter.
2
Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda den och tag undan ca 1/4 av degen. Kavla ut till ca 20×30 cm på bakpappersklädd långpanna eller plåt.
3
Blanda bären med socker och potatismjöl. Lägg dem på kakan.
4
Rulla ut degen till remsor och lägg dem som ett galler över bären. Jäs i ca 40 minuter. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan kallna på galler under bakduk.
5
Sikta gärna florsocker över kakan och skär den i rutor. Kakan går bra att frysa.