Drottningens bärkaka

Den här läckra bärkakan, bakad efter mormors recept, kan du njuta av i syrénbersån eller på någon annan sval plats. Ett glas iskall saft eller en kopp kaffe smakar gott till.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 krm salt
  • 3 msk socker
  • 2 st äggulor
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning:

blåbär ca 5 dl och 5 dl hallon
2 msk socker
3 msk potatismjöl

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 20 bitar:

Gör så här

1
Smält fettet, häll i grädden och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, gulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 20 minuter.

2
Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda den och tag undan ca 1/4 av degen. Kavla ut till ca 20×30 cm på bakpappersklädd långpanna eller plåt.

3
Blanda bären med socker och potatismjöl. Lägg dem på kakan.

4
Rulla ut degen till remsor och lägg dem som ett galler över bären. Jäs i ca 40 minuter. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan kallna på galler under bakduk.

5
Sikta gärna florsocker över kakan och skär den i rutor. Kakan går bra att frysa.

Scroll to Top