Du behöver
- 150 g smör eller margarin
- 2 msk florsocker
- 4 dl vetemjöl
- 2.5 msk kallt vatten
Fyllning:
4.5 st äpplen syrliga
100 g mandelmassa
citron rivet skal av 1/2
1.5 dl marmelad jordgubb eller hallon
Pensling:
ägg uppvispat
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 6-8 port:
Gör så här
1
Blanda samman mjölet med florsocker. Finfördela matfettet i det med hjälp av fingertopparna. Tillsätt kallt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.
2
Tag undan 1/4 av degen. Tryck ut resten i pajformens botten och runtom hela kanten.
3
Riv mandelmassan grovt. Fördela den över bottnen. Strö över rivet citronskal.
4
Skala, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor. Lägg klyftorna i pajskalet. Bred jordgubbs- eller hallonmarmelad över.
5
Dela degen i 7 bitar. Rulla ut längder och platta till dem kvarvarande lätt. Lägg remsorna som ett galler över äpplen. Lägg till sist en remsa runtom hela pajen.
6
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills pajen har fin färg. Bjud vispgrädde, vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till.