Festlig äppelpaj

En lite annorlunda äppelpaj bjuder vi på som härlig avslutning på middagen.

Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk florsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

4.5 st äpplen syrliga
100 g mandelmassa
citron rivet skal av 1/2
1.5 dl marmelad jordgubb eller hallon

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjölet med florsocker. Finfördela matfettet i det med hjälp av fingertopparna. Tillsätt kallt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.

2
Tag undan 1/4 av degen. Tryck ut resten i pajformens botten och runtom hela kanten.

3
Riv mandelmassan grovt. Fördela den över bottnen. Strö över rivet citronskal.

4
Skala, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor. Lägg klyftorna i pajskalet. Bred jordgubbs- eller hallonmarmelad över.

5
Dela degen i 7 bitar. Rulla ut längder och platta till dem kvarvarande lätt. Lägg remsorna som ett galler över äpplen. Lägg till sist en remsa runtom hela pajen.

6
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills pajen har fin färg. Bjud vispgrädde, vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till.

Scroll to Top