Fransk nötstek med smörfrästa grönsaker

Du behöver 1200 g nötkött t ex fransyska salt och peppar 100 g späck Marinad: 1 st morot 1 st vitlöksklyfta 1 st stjälk blekselleri...

Du behöver

  • 1200 g nötkött t ex fransyska
  • salt och peppar
  • 100 g späck

Marinad:

1 st morot
1 st vitlöksklyfta
1 st stjälk blekselleri
2 st lagerblad
1 tsk timjan
persiljekvist några
37 cl vin torrt rött
1 msk konjak

Sås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong (tärning)
marinad ca 2 dl
1 msk tomatpuré
salt och peppar

Smörfrästa grönsaker:

2 st rödbetor
5 st morötter
1 st palsternacka
1 bitar rotselleri
0.5 dl äppeljuice koncentrerad

Ugn: 225/175°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Täck köttet med späckskivorna. Fäst dem med tandpetare. Lägg köttet i en trång skål.

2
Skala och skär moroten i skivor. Skala och grovhacka lök och vitlök. Skiva sellerin. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och häll den över köttet. Låt köttet stå kallt ca 5­-8 timmar. Vänd det flera gånger under tiden.

3
Ta upp köttet och torka av det. Salta och peppra. Lägg köttet i eldfast form och stek det mitt i ugnen ca 20 minuter.

4
Gör under tiden såsen. Fräs samman smör och mjöl. Späd med buljong och silad marinad. Tillsätt tomatpuré och låt såsen koka ihop ca 8­10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5
Ta ut köttet och stick in en kött-termometer i den tjockaste delen. Häll såsen över och runtom köttet.

6
Sänk värmen till 175° och stek köttet tills termometern visar 77°. Ös köttet då och då.

7
Koka rödbetorna knappt mjuka ca 20 minuter. Skölj dem i kallt vatten och skala dem. Skär alla grönsakerna i tunna stavar.

8
Fräs grönsakerna mjuka i lite smör. Häll på juicen och låt allt puttra ca 5 minuter.

9
Skär upp köttet i tunna skivor och lägg grönsakerna under köttet. Häll lite sås över och servera resten till.


Kommentar:
Klyftpotatis smakar bra till köttet och kan stå i ugnen samtidigt.

Scroll to Top