Du behöver
- 600 g fil torsk, kolja eller stömming
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 dl vatten mjölk eller öl
1 st ägg
persilja
Fritering:
olja
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Vispa ihop mjöl, salt, vätska och ägg till frityrsmeten.
2
Torka av filéerna väl med hushållspapper. Dela dem i mindre bitar, om de är stora.
3
Häll så mycket olja i en tjockbottnad gryta att den står ca 5 cm från bottnen. Värm den till ca 175°.
4
Doppa fisken i smeten och fritera några bitar åt gången, tills de har fått fin guldgul färg. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera genast med kokt pressad potatis, citron, friterad persilja och eventuellt en sås.
Så friteras persilja: När fisken är klar att servera doppar du snabbt ner ren torr persilja någon sekund i oljan och låter även den rinna av på hushållspapper. Har du ingen hshållstermometer kan du pröva oljans temperatur så här: Låt en bit vitt bröd koka i oljan 1 minut. Är brödet gyllenbrunt då, är temperaturen lagom. Har du för kall olja, drar fisken åt sig för mycket olja och blir fet. Är oljan för het bränns fisken.
Ha alltid ett lock till grytan bredvid den. Om oljan skulle ta eld, släcker du genom att kväva elden med locket.
En god sås till den friterade fisken gör du så här: Blanda 1 1/2 dl gräddfil med 1/2 dl majonnäs, 1 äggula, 2 tsk senap, 1 krm salt och klippt dill eller gräslök.