Gratinerad chévre med honung

Gratinerad getost med pesto och paprika är en klassiker i Frankrike. Där kan den stekas på specialjärn i ugnen och det sprider sig en förförisk doft. Bjud spännande franskt till en liten festlig lunch eller som en läcker kvällsrätt!

Du behöver

  • 4 st getost
  • 4 skiva formbröd vitt + smör
  • 1 st röd paprika

Pesto:

1 st basilika ca 1 dl finhackad
1.5 st vitlöksklyftor
0.5 dl valnötter
1 dl olivolja
1 krm salt
2 msk parmesanost riven

Gratinering och garnering:

flytande honung
valnötter basilika

Tillbehör:

späda salladsblad
tomater oliver
3 msk olivolja + 1 msk Balsamicovinäger

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg paprikan i ugnen och stek den tills skinnet är bubbligt. Tag ut den och låt den svalna. Drag bort skinnet och kärna ur den. Skär paprikan i 4 stora bitar.

2
Finhacka basilika och valnötter till peston. Lägg det hackade i en mortel tillsammans med pressad vitlök och salt. Arbeta det till en puré. Tillsätt oljan lite i taget och rör om väl. Rör till sist i osten.

3
Tag ut rundlar från brödskivorna, lika stora i omkrets som osten. Bred smör på dem och stek rundlarna frasiga på båda sidorna. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.

4
Skär varje ostskiva i två bottnar. Lägg en botten över brödet. Bred ca 1 msk pesto över och täck med paprika. Lägg den andra ostbottnen över och ringla över lite honung. Gratinera högt upp i ugnen tills osten har fått lite färg. Skaka under tiden samman olja och vinäger.

5
Lägg den varma osten på portionstallrikar med en bädd av sallad, tomat, oliver och dressing. Garnera med basilika och valnötter som på bilden.


Kommentar:
Peston som blir över passar fint till pastarätter eller som smaksättare i soppa. Peston är hållbar och du kan förvara den någon vecka i kylskåpet. Vill du inte göra pesto själv så finns det att köpa i livsmedelsbutiker.

Scroll to Top