Grönsakspaté

Den läckra patén passar både på ett buffébord och som ensamrätt.

Du behöver

  • 600 g spenat djupfryst
  • 0.5 dl gräslök finklippt
  • 2 st ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 krm svartpeppar

Vitt lager:

250 g rotselleri
250 g palsternacka
1 st fänkål
2 st gula lökar
3 st ägg
1 tsk potatismjöl
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:

2 dl lätt crème fraiche
1 dl majonnäs
1 dl dill finklippt
0.5 dl gräslök finklippt
2 tsk dragon

Det här behövs:

Gör så här

1
Låt spenaten tina och krama ur vätskan.

2
Skala och skiva rotselleri, palsternacka och lök. Ansa och skiva fänkålen. Låt allt koka mjukt i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt grönsakerna rinna av.

3
Mosa grönsakerna grovt med en elektrisk visp. Tillsätt resten av ingredienserna till det vita lagret.

4
Rör samman ägg, creme fraiche, salt, potatismjöl och peppar. Tillsätt spenat och gräslök. Rör till en jämn smet.

5
Häll ca hälften av spenat-smeten i välsmord 1 1/2 liters form. Häll sedan det vita lagret över och avsluta med den resterande spenatsmeten.

6
Täck formen med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen i vattenbad ca 1 1/2 timme eller tills patén är torr.

7
Stjälp upp patén när den har svalnat och garnera eventuellt som på bilden.

8
Rör samman ingredienserna till såsen och smaka av.

Scroll to Top