Grönsaksplättar med tzatziki

Lättlagade plättar med en härlig grekisk sås, lite försvenskad i tillagningen.

Du behöver

  • 1 st purjolök
  • 2 st morötter
  • 2 st potatis
  • 1 st squash liten
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm vitpeppar

Till stekning:

olja smör eller margarin

Tzatziki (ca 3 dl):

0.5 st gurka
1 st matlagningsyoghurt burk
1.5 st pressade vitlöksklyftor
2 krm salt
0.5 krm vitpeppar

Det här behövs för 8 pl?ttar:

Gör så här

1
Grovriv gurkan och pressa raspet genom en sil, så att det mesta av vattnet försvinner. Blanda gurka, yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Ställ tzatzikin kallt.

2
Skala morötter och potatis. Riv dessa och squashen på grova sidan av rivjärnet eller i matberedaren.

3
Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Blanda den med övriga ingredienser.

4
Hetta upp en stekpanna eller plättlagg, tillsätt matfett. Klicka ut smeten till plättar. Stek dem några minuter på var sida. Ät plättarna med tzatzikin.

Scroll to Top