Du behöver
- 500 g blandfärs
- 0.75 dl havregryn
- 1 msk potatismjöl
- 1.5 dl vatten
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Sås:
4 dl sky + buljong av tärning
2 msk vetemjöl + 3/4 dl vatten
0.5 dl crème fraîche
soja
salt och peppar peppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Lägg havregryn och potatismjöl i en skål. Häll över vattnet och låt det stå och svälla ca 10 minuter.
2
Skala och riv löken. Lägg ner löken tillsammans med färs, ägg, salt och peppar i grynskålen. Arbeta till en smidig smet.
3
Forma släta runda bullar med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt skärbräde.
4
Bryn lite matfett i en stekpanna. Lägg i köttbullarna, inte för många åt gången. Skaka pannan så att de blir brynta runtom. Sänk värmen och låt köttbullarna eftersteka utan lock och spädning ca 5-10 minuter.
5
Vispa ur stekpannan med buljong. Häll över det i en liten kastrull. Skaka samman mjöl och vatten. Vispa ner det i den kokande skyn. Låt såsen småputtra ca 3 minuter. Tillsätt creme fraiche och soja. Låt såsen koka upp på nytt. Smaka av.
6
Bjud köttbullarna tillsammans med såsen, kokt potatis, lingonsylt och rårivna morötter.
Istället för havregryn kan du använda 3-4 msk osötat ströbröd eller 2 medelstora kokta, kalla, rivna potatisar. Du kan också byta ut vattnet mot mjölk eller buljong. Löken kan finhackas och brynas lätt istället för att rivas.