Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 0.75 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1.5 dl vatten
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Sås:

4 dl sky + buljong av tärning
2 msk vetemjöl + 3/4 dl vatten
0.5 dl crème fraîche
soja
salt och peppar peppar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg havregryn och potatismjöl i en skål. Häll över vattnet och låt det stå och svälla ca 10 minuter.

2
Skala och riv löken. Lägg ner löken tillsammans med färs, ägg, salt och peppar i grynskålen. Arbeta till en smidig smet.

3
Forma släta runda bullar med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt skärbräde.

4
Bryn lite matfett i en stekpanna. Lägg i köttbullarna, inte för många åt gången. Skaka pannan så att de blir brynta runtom. Sänk värmen och låt köttbullarna eftersteka utan lock och spädning ca 5-10 minuter.

5
Vispa ur stekpannan med buljong. Häll över det i en liten kastrull. Skaka samman mjöl och vatten. Vispa ner det i den kokande skyn. Låt såsen småputtra ca 3 minuter. Tillsätt creme fraiche och soja. Låt såsen koka upp på nytt. Smaka av.

6
Bjud köttbullarna tillsammans med såsen, kokt potatis, lingonsylt och rårivna morötter.


Kommentar:
Istället för havregryn kan du använda 3-4 msk osötat ströbröd eller 2 medelstora kokta, kalla, rivna potatisar. Du kan också byta ut vattnet mot mjölk eller buljong. Löken kan finhackas och brynas lätt istället för att rivas.