Indisk färskebab med linscurry

Indisk mat innehåller alltid många kryddor. Det här är en lite ?försvenskad? variant. Bjud den tillsammans med linscurryn.

Du behöver

  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk garam masala
  • 0.5 tsk chilipulver
  • 2 krm ingefära
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 10 st bambupinnar
  • matolja

Linscurry:

1.5 dl linser röda
3 dl vatten
1.5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
1 msk koriander
0.5 tsk anis malen
2 krm peppar
2 tsk curry
1.5 dl mjölk
salt

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg bambupinnarna i blöt.

2
Arbeta samman färsen med yoghurt, salt, chilipulver, garam masala, ingefära och pressad vitlök.

3
Forma färsen på spetten. Lägg dem på smord plåt och pensla dem med lite matolja.

4
Stek spetten högt upp i ugnen ca 8–10 minuter eller grilla dem över glöd.

5
Skölj linserna och koka dem i vatten ca 5 minuter. Häll bort vattnet och låt linserna rinna av.

6
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs löksorterna och chilin i matolja några minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare några minuter.

7
Rör ner linserna och tillsätt mjölken. Låt allt puttra på svag värme tills vätskan har kokat in, ca 5 minuter. Smaka av med salt. Bjud färskebaben tillsammans med linscurry och en fräsch sallad. Kokt ris kan också bjudas in.

Scroll to Top