Du behöver
- 3 st smördeg plattor djupfryst
- 2 msk florsocker
Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
3 msk strösocker
1 krm svartpeppar
Garnering:
0.5 l jordgubbar
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Tina smördegen enligt förpackningens anvisningar. Strö över florsocker på båda sidorna och kavla ut plattorna så att de blir lite tunnare. Dela degplattorna på mitten.
2
Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills kakorna har fått fin färg och blivit höga.
3
Gör en skåra längs hela vaniljstången. Lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl vispgrädde. Låt grädden koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Tag upp vaniljstången.
4
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Häll den heta grädden över äggskummet under forsatt vispning. Häll alltsammans tillbaka i kastrullen och låt krämen sjuda under omrörning tills den är tjock. Ställ krämen att kallna. Rör i den då och då under tiden.
5
Vispa den resterande grädden till skum. Rör ner den i den kalla krämen.
6
Skär av locket och fyll bottnen med vaniljkräm. Lägg jordgubbarna ovanpå. Lägg tillbaka locket och sikta lite florsocker över. Bjud läckerheterna genast.
Du kan byta ut jordgubbarna mot andra bär om du vill. Även bär som varit frysta går att använda. Baka gärna kakorna i god tid men lägg inte samman dem med vaniljkrämen förrän de ska serveras.