Du behöver
- 500 g blandfärs
- 0.75 dl havregryn
- 2 dl vatten
- 1 msk potatismjöl
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 10 st enbär stötta
Kantarellstuvning:
1 l kantareller eller 1 burk konserverade
3 st schalottenlökar
2 msk smör
3 dl vispgrädde
Gratinering:
Ugn:
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Lägg havregryn och potatismjöl i en skål. Häll över vattnet och låt allt stå och svälla i ca 10 minuter.
2
Tillsätt färs, ägg, salt, peppar och stötta enbär. Arbeta samman till en smidig färs. Forma en avlång limpa och lägg den på smord eldfast form. Pensla med smält smör.
3
Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Ös då och då med ksyn som bildats.
4
Gör undertiden stuvningen. Skala och finhacka löken. Låt lök och svamp “svettas” i lite smör i en kastrull. Salta och koka in vätskan från svampen. Tillsätt grädden och låt det puttra ihop några minuter till en stuvning. Smaka av med salt, peppar och smulad timjan.
5
Bred stuvningen över köttfärslimpan. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 250° varm ugn tills stuvningen fått lite färg. Bjud råstekt potatis och sallad till.