Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 0.75 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 10 st enbär stötta

Kantarellstuvning:

1 l kantareller eller 1 burk konserverade
3 st schalottenlökar
2 msk smör
3 dl vispgrädde

Gratinering:

Ugn:

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg havregryn och potatismjöl i en skål. Häll över vattnet och låt allt stå och svälla i ca 10 minuter.

2
Tillsätt färs, ägg, salt, peppar och stötta enbär. Arbeta samman till en smidig färs. Forma en avlång limpa och lägg den på smord eldfast form. Pensla med smält smör.

3
Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Ös då och då med ksyn som bildats.

4
Gör undertiden stuvningen. Skala och finhacka löken. Låt lök och svamp “svettas” i lite smör i en kastrull. Salta och koka in vätskan från svampen. Tillsätt grädden och låt det puttra ihop några minuter till en stuvning. Smaka av med salt, peppar och smulad timjan.

5
Bred stuvningen över köttfärslimpan. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 250° varm ugn tills stuvningen fått lite färg. Bjud råstekt potatis och sallad till.