Du behöver
- 1,25 kg torsk
- 1 msk salt per liter vatten
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- dillkvistar eller persiljekvistar
Skånsk senapssås:
2.5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk margarin
senap ca 1 msk skånsk
salt peppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Fjälla fisken genom att föra en fjällare eller kniv mot fjällen. Klipp bort fenorna och skölj fisken.
2
Lägg fisken på rygg och klipp upp den från analöppningen och upp. Dra eller skär bort gälarna. Ta ur inälvorna och skrapa med en kniv mot ryggbenet så att njurarna (det levrade blodet) kommer bort. Skölj fisken på nytt.
3
Mät torsken så du vet hur länge den ska koka. Lägg torsken på sidan på en skärbräda. Sätt en linjal eller tumstock intill det tjockaste stället. Lägg en rak kniv över fisken och mät den. Koktid: 4 cm 8-10 minuter, 5 cm 15-20 minuter, 6 cm 20-25 minuter och 8 cm 30-40 minuter.
4
Mät upp vatten så att det precis täcker fisken. Koka upp vattnet med salt, klyftad skalad lök, morot i bitar, persiljekvistar eller dillkvistar och citronskivor. Låt det koka några minuter. Lägg ner torsken och låt den bara sjuda under lock på svag värme. Om fiskspadet börjar koka så kan du hälla i lite kallt vatten.
5
Lägg mjölet i en kastrull. Häll lite av mjölken i kastrullen och vispa det slätt. Tillsätt resten av mjölken och margarin. Låt såsen koka upp under omrörning. Låt den koka på svag värme under fortsatt omrörning ca 3-5 minuter. Smaka av med salt, peppar och skånsk senap.
6
Tag upp fisken och lägg den på uppläggningsfat. Bjud kokt potatis, gröna ärter och såsen till.