Du behöver
- 5.25 dl vetemjöl
- 225 g smör eller margarin
- 0.75 dl socker
- 4.5 msk grädde
Ugn: 175-200°
Fyllning:
500 g körsbär
50 g sötmandel
150 g aprikospuré (barnmatsdessert)
socker eventuellt
Pensling:
ägg uppvispat
socker eventuellt
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 6-8 port:
Gör så här
1
Blanda samman mjölet med socker. Finfördela matfettet i blandningen med fingertopparna till en grynig massa.
2
Tillsätt grädden och arbeta raskt ihop allt till en deg. Låt degen vila kallt ca 1/2 timme.
3
Tryck ut ca 2/3 av pajdegen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
4
Förbaka pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt pajen kallna.
5
Grovhacka mandeln. Kärna ur körsbären.
6
Fördela aprikospurén över pajbottnen. Strö på mandel och körsbär. Strö eventuellt över lite socker.
7
Kavla ut resten av degen på lätt mjölat bakbord. Sporra ut långa remsor. Lägg dem som ett galler över bären.
8
Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över lite socker.
9
Grädda pajen klar mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills den har fin färg.