Körsbärspaj

Pajen smakar lika bra ljummen med iskall vispad grädde som kall med mjukrörd glass..

Du behöver

  • 5.25 dl vetemjöl
  • 225 g smör eller margarin
  • 0.75 dl socker
  • 4.5 msk grädde

Ugn: 175-200°

Fyllning:

500 g körsbär
50 g sötmandel
150 g aprikospuré (barnmatsdessert)
socker eventuellt

Pensling:

ägg uppvispat
socker eventuellt

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjölet med socker. Finfördela matfettet i blandningen med fingertopparna till en grynig massa.

2
Tillsätt grädden och arbeta raskt ihop allt till en deg. Låt degen vila kallt ca 1/2 timme.

3
Tryck ut ca 2/3 av pajdegen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.

4
Förbaka pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt pajen kallna.

5
Grovhacka mandeln. Kärna ur körsbären.

6
Fördela aprikospurén över pajbottnen. Strö på mandel och körsbär. Strö eventuellt över lite socker.

7
Kavla ut resten av degen på lätt mjölat bakbord. Sporra ut långa remsor. Lägg dem som ett galler över bären.

8
Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över lite socker.

9
Grädda pajen klar mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills den har fin färg.

Scroll to Top