Du behöver

  • 1.5 kg lammkött bringa eller bog
  • vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 7 st kryddnejlikor
  • 2 st gula lökar
  • 400 g morötter

Sås:

3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
6 dl buljong silad
0.5 dl grädde
2 st äggulor
1.5 msk pressad citronsaft
1 dl hackad dill

Det här behövs för ca 4-6 port:

Gör så här

1
Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten så att köttet täcks. Tillsätt salt. Låt köttet koka upp. Skumma.

2
Skala lökarna och skär dem i klyftor. Lägg ner dem i grytan tillsammans med vitpepparkorn och kryddnejlikor.

3
Sjud under lock tills köttet känns mört, ca 1–1 1/2 timme beroende på köttkvalitén.

4
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga i spadet ca 20 minuter.

5
Skala och skiva morötterna. Koka dem knappt mjuka i lite av köttspadet.

6
Smält matfettet till såsen. Rör ner mjölet. Späd med buljong, lite i taget under omrörning. Låt såsen koka under fortsatt omrörning ca 3–5 minuter.

7
Vispa samman äggulorna med grädden och vispa ner det i såsen. Nu får inte såsen koka mera. Smaka av med pressad citronsaft och hackad dill.

8
Lägg kött och morötter i såsen och låt allt bli genomvarmt men inte koka.