Du behöver
- 4 st laxfilé skinn- och benfria à 125 g
- 1 msk ljus sirap
- 1 st lök 2 purjolökar
- 150 g shiitake eller ostronskivling
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk ingefära riven färsk
- 1 st burk kokosmjölk
- 1/2-1 msk sambal oelek
- salt
- matfett
- 1 kruka koriander
Tillbehör:
gurka jasminris
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skala och finhacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Skär svampen i bitar.
2
Hetta upp sirapen i en stekpanna. Tillsätt lök, pressad vitlök och ingefära. Rör om och låt allt “svettas” några sekunder. Tillsätt kokosmjölk och sambal oelek. Låt det koka upp. Smaka av med salt.
3
Fräs purjolök och svamp i lite matfett några minuter under omrörning. Lägg ner det i kokosmjölken.
4
Hetta upp lite matfett och stek laxfiléerna vackert gyllene på båda sidorna. Salta.
5
Hetta upp kokosmjölksblandningen och häll den över laxen.
6
Plocka loss korianderbladen och strö dem över. Servera gurkskivor och kokt jasminris till.
Gör en chiliblomma och lägg på maten — är en symbol för het mat i vissa länder.