Du behöver

  • 4 st laxfilé skinn- och benfria à 125 g
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 st lök 2 purjolökar
  • 150 g shiitake eller ostronskivling
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk ingefära riven färsk
  • 1 st burk kokosmjölk
  • 1/2-1 msk sambal oelek
  • salt
  • matfett
  • 1 kruka koriander

Tillbehör:

gurka jasminris

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och finhacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Skär svampen i bitar.

2
Hetta upp sirapen i en stekpanna. Tillsätt lök, pressad vitlök och ingefära. Rör om och låt allt “svettas” några sekunder. Tillsätt kokosmjölk och sambal oelek. Låt det koka upp. Smaka av med salt.

3
Fräs purjolök och svamp i lite matfett några minuter under omrörning. Lägg ner det i kokosmjölken.

4
Hetta upp lite matfett och stek laxfiléerna vackert gyllene på båda sidorna. Salta.

5
Hetta upp kokosmjölksblandningen och häll den över laxen.

6
Plocka loss korianderbladen och strö dem över. Servera gurkskivor och kokt jasminris till.


Kommentar:
Gör en chiliblomma och lägg på maten — är en symbol för het mat i vissa länder.