Laxtårta

En läcker entré till en lyxig middag! Tårtan är ett mellanting mellan smörgåstårta och paj. Jag blev bjuden på den hos en väninna nyligen och tyckte den var både god och vacker.

Du behöver

Deg:

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 dl kallt vatten

Fyllning:

150 g färskost pepparrots- eller vitlökssmak
2 st ägg
2 dl mjölk eller grädde
1 krm salt

Garnering:

225 g lax tunt skivad rökt
2 dl vin torrt vitt
2 st gelatinblad blötlagda i kallt vatten
citronskivor eller limeskivor
dill

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla eller kläm ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt i ca 30 minuter. Förgrädda i ca 10 minuter.

2
Blanda alla ingredienserna till fyllningen, rör massan slät och bred ut den i pajskalet. Grädda färdigt tills fyllningen stelnat, ca 25 minuter. Låt den kallna.

3
Lägg tunna skivor lax över fyllningen. Forma laxrosor av resten och sätt runt kanten.

4
Smält det urkramade gelatinet på svag värme under omrörning. Blanda ner det i vinet. Låt gelét stelna till hälften. Ös det över tårtan och ställ kallt att stelna. Garnera med skivor av lime eller citron och dill.

Scroll to Top