Limepaj

En festlig dessert som passar lika bra till kaffet på maten.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
0.5 krm salt
125 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Limekräm:

3 dl vatten
1.5 dl socker
4 msk maizena
4.5 msk pressad lime
3 st äggulor
2 msk smör eller margarin

Maräng:

3 st äggvitor
0.5 dl socker
lime strimlat skal av 1 tvättad

Ugn: 225/175°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Smula det kalla fettet i mjölet blandat med salt. Använd fingertopparna eller matberedaren. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt en stund.

2
Kavla eller kläm ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter, nagga och grädda ca 15 minuter i 225°.

3
Vispa samman vatten, socker, maizena och limesaft i en kastrull. Sjud upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och blanda i gulorna. Låt krämen sjuda upp igen. Rör i fettet. Låt krämen svalna.

4
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa smeten styv.

5
Häll krämen i pajskalet och bred eller spritsa marängen över. Grädda i 175° tills marängen har fått lite färg, ca 10 minuter. Strö gärna över lite strimlat limeskal.

Scroll to Top