Du behöver

  • 1 l kokande vatten
  • 12 dl rågsikt
  • 5 dl lantvetemjöl
  • 100 g jäst
  • 2 msk socker
  • 2.5 msk anis och fänkål
  • 1 dl sirap
  • lantvetemjöl ca 10 dl

Ugn: 200°

Pensling:

kallt vatten

Det här behövs för ca 2 limpor:

Gör så här

1
Häll kokande vatten över 12 dl rågsikt. Rör samman till en slät deg. Täck över och låt den stå ca 12 timmar. (Från morgon till kväll.)

2
Rör ut jästen i socker och häll detta, kryddor och 5 dl lantvetemjöl i degen. Arbeta den väl och jäs i ca 12 timmar. (Över natten.)

3
Tillsätt sirap och vetemjöl till en fast deg, som tas upp på mjölat bakbord och knådas väl.

4
Dela degen i 2 delar, som formas till limpor och läggs på bakpappersklädd plåt. Jäs i ca 30-40 minuter.

5
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Pensla brödet med kallt vatten och låt det kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.


Kommentar:
Vill du ha ett magert dopp, kan du lyfta bort fettkakan som bildas, när doppet kallnat. Är doppet för salt, späd ut det med lite vatten. är det vattnigt, kan du koka ihop det eller tillsätta en buljongtärning. Tänk på att alltid kyla ner doppet snabbt när skinkan är klar.