Lyxig päronpaj

Nu är de svenska päronen som bäst. Passa på att laga den här härliga pärondesserten. Kanske något att avrunda din lyckade fiskmiddag med!

Du behöver

  • 4 st päron mogna

Sockerlag:

4 dl vatten
2 dl socker

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin, kallt
2.5 msk vatten

Fyllning:

100 g smör eller margarin
1 dl socker
3 st ägg
1 st sötmandel 1 hg, skalad och malen
4 st bittermandel skalade och malda
1 msk vetemjöl
mandelspån

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 5-6 port:

Gör så här

1
Koka sockerlagen några minuter. Kärna ur, skala och halvera päronen. Lägg päronhalvorna i lagen och koka tills de är mjuka. Tiden beror på hur hårda päronen är. Låt dem rinna av.

2
Degen: Smula fettet i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den stå kallt ca 30 minuter. Förgrädda den ca 10 minuter.

3
Fyllningen: Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt. Blanda ner mandel och mjöl.

4
Lägg päronen med den kupiga sidan upp i det förgräddade pajskalet. Bred över mandelsmeten, strö på mandelspån och grädda ca 35 minuter mitt i ugnen. Servera pajen ljummen eller kall.


Kommentar:
Det är mycket gott med en klick vispgrädde eller lite halvsmält vaniljglass till päronpajen. Du kan byta ut de färska päronen mot en stor burk konserverade.

Scroll to Top