Mangopaj

Pajskalet får en lite ?knäckig? smak och passar jättefint till de flesta frukt- och bärpajer.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 0.75 dl socker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn

Fyllning:

2 dl crème fraîche
2 st äggulor
2 msk potatismjöl
4 msk florsocker
lime rivet skal av 1
2 tsk vaniljsocker
2 st äggvitor
0.5 dl strösocker
1.5 st mangofrukt

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Rör matfett och strösocker ljust och poröst. Tillsätt mjöl och havregryn. Arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga den i botten. Vik en smal aluminiumfolieremsa över kanten. Låt formen vila kallt ca 30 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Tag bort folieremsan.

4
Skala och skär mangofrukterna i klyftor.

5
Vispa creme fraiche tills den tjocknar. Tillsätt äggulor, potatismjöl, florsocker, rivet limeskal och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

6
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner strösocker och vispa tills marängsmeten är blank och styv. Rör ner den i creme fraichesmeten.

7
Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Lägg på mangoskivorna. Grädda mitt i ugnen ca 25–30 minuter eller tills smeten har “stannat” och fått fin färg.

8
Sikta gärna över lite florsocker strax innan pajen ska serveras. Lite strimlat limeskal över pajen gör den både vacker och god.


Kommentar:
Låt alltid pajdegen ligga kallt och vila en stund innan du trycker ut den i pajformen.

Scroll to Top